Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-In najoštrije su osudile napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na aktiviste nevladinih organizacija u beogradskoj opštini Stari grad.

“Smatramo da je i ovaj napad radikala, direktan rezultat, ne samo ignorisanja, nego i prećutne podrške od strane sadašnjih vlasti višegodišnjeg bahatog nasilničkog ponašanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kontinuiranog širenja njegovih profašističkih ideja, kao i negiranja ratnih zločina i genocida, presuđenih u međunarodnim sudovima”, navode organizacije civilnog društva u Novom Pazaru, ukazujući da takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu svim građanima i državi Srbiji, a naročito manjinskim zajednicama i njihovim odnosima sa većinskim narodom.

Zahtjevaju od Skupštine Republike Srbije da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju i na taj način prekine kršenje Zakona o narodnim poslanicima koje je sama donijela.

“Samo tako će vladajuća većina pokazati da ne podržava Šešeljevu rušilačku politiku i ne stoji iza podrške ratnim zločinima i zločincima, promovisanja netolerancije prema drugačijima, ultranacionalističkih divljanja, anticivilizacijskog ponašanja…Zahtjevamo od nadležnih organa, policije i sudstva, da hitno procesuira neposredne izvršioce i nalogodavce vandalskog napada na aktiviste nevladinih organizacija i da o tome obavjesti javnost”, stoji u reagiranju Sandžačkog odbora i Urban-Ina koje potpisuju Semiha Kačar i Sead Biberović

Zaključuju da posebno negativno svjetlo na cijeli događaj baca i činjenica da se napad desio u zgradi beogradske opštine Stari Grad gdje je organizovana promocija Šešeljeve knjige kojom negira genocid u Srebrenici, te u tom smislu, od javnih vlasti na svim nivoima, zahtjevaju “sprečavanje korišćenja javnih prostora, finansiranih novcem svih građana, za promovisanje retrogradnih, štetnih i anticivilizacijskih ideja”.

Podsjećamo da su članovi SRS-a u srijedu naveče , nakon što im je lider stranke Vojislav Šešelj rekao da to urade, nisu dozvolili aktivistima NVO da uđu u zgradu opštine Stari Grad na promociju knjige Vojislava Šešelja. Gurali su ih, bacili na zemlju i izbacili napolje, a među aktivstima NVO koja je gurnuta na pod bila je i Nataša Kandić.

Šešelj je na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu osuđen na 10 godina zatvora, između ostalog, i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. stoljeća.

Izvor: SNews