Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Sandžački odbor) i Urban-In podsjećaju da ni poslije 27 godine institucije države Srbije ne žele da priznaju odgovornost za zločin u pribojskom selu Kukuroviće, tako što bi kaznile počinioce i obeštetile porodice žrtava i sve mještane koji su ostali bez svoje imovine.

Dana 18. februara 2020. godine navršava se 27 godina od kako su pripadnici tadašnje Vojske Jugoslavije (VJ) napali i granatama razrušili bošnjački dio sela Kukurovići u opštini Priboj. Tada je ubijeno troje mještana ovog sela, piše portal SNews.rs.

Selo Kukurovići nalazi se na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u kojoj se tada odvijao oružani sukob. Napadu na selo prethodilo je stacioniranje pripadnika Užičkog korpusa VJ na uzvišenja koja ga okružuju, kao i višemesečno maltretiranje, pljačkanje i zastrašivanje njegovih stanovnika koje je uzrokovalo odlazak velikog broja njih. Dana 18. februara 1993. godine, pripadnici VJ izvršili su pešadijski i minobacački napad na Kukuroviće. Preostali meštani pobegli su iz sela, a njihova imovina je uništena i zapaljena. Kada se, dva dana kasnije, njih nekoliko vratilo u selo, zateklo je zgarišta i pobijenu stoku, a u spaljenim kućama leševe troje ubijenih staraca – Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač. U aprilu iste godine, kada u selu više nije bilo stanovnika, zapaljeno je još osam kuća.

“Iako su nadležni organi, odmah po ovom događaju, izašli na teren da izvrše uviđaj, niko od mještana Kukurovića nije saslušan, a za ove zločine do danas niko nije odgovarao. Beogradska organizacija Fond za humanitarno pravo je, u oktobru 2006. godine, podnijela krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ, a Okružno javno tužilaštvo u Užicu je istragu proslijedilo Tužilaštvu za ratne zločine. Mada je iz izjava svjedoka jasno da osim pripadnika VJ nije bilo drugih oružanih grupa koje bi bile u stanju izvršiti ovaj zločin, ni poslije 27 godina od događaja nije identifikovan nijedan osumnjičeni, a 14 godina od podnošenja krivične prijave FHP-a predmet se još uvijek nalazi u fazi istrage”, podsjećaju organizacije civilnog sektora iz Novog Pazara.

S druge strane, kako ističu, ni parnični postupci koje je FHP pokrenuo – kako u ime najbližih srodnika ubijenih Kukurovičana, tako i u ime mještana kojima su uništene kuće – nisu doveli do isplate naknade štete, jer je sud odbio sve tužbene zahtejve kao zastarele. Naime, iako se radi o krivičnom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, čije gonjenje nikad ne zastareva, pa po samom zakonu ne zastareva ni potraživanje naknade štete, sud je ipak primjenio opšte rokove za zastaru potraživanja (tri, odnosno pet godina).

“Obrazloženjem da država može odgovarati za naknadu štete samo ako je izvršilac krivičnog djela pravnosnažno osuđen, sud je, paradoksalno, konstatovao da nema prepreke krivičnom gonjenju. Na ovaj način žrtve su kažnjene zbog nevoljnosti države da procesuira i osudi odgovorne za ovaj zločin, a neuspješna borba za pravdu, koja traje više od četvrt vijeka, dovela je do toga da su mnoge od žrtava već preminule, bez ostvarenja satisfakcije za pretrpljenu štetu”, ukazuje se u saopćenju koje prenosi SNews.

Sandžački odbor i Urban-In naglašavaju da jedini pravi put ka izgradnji pravednog društva u Srbiji i jednakosti za sve njene građane, bez obzira na naciju i vjeru, vodi kroz odlučno rješavanje naslijeđa zločina iz devedesetih godina prošlog vijeka koji su izvršeni uz podršku države.

Sandžački odbor i Urban-In pozivaju nadležne državne institucije da, radi punog poštovanja prava svih građana Srbije, promejne politiku negiranja zločina i prekinu sa pasivnošću u gonjenju počinilaca teških zločina iz devedesetih godina iz redova vojske i policije, da odustanu od diskriminatorne i pogrešne primejne zakonskih i procesnih normi na štetu žrtava, za šta Kukurovići i danas služe kao eklatantan primjer, te da donesu odgovarajuća zakonska rješenja i pruže adekvatne reparacije za žrtve tih zločina.

Izvor: SNews.rs