Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-In najoštrije su osudili napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na aktiviste nevladinih organizacija u beogradskoj opštini Stari grad.

“Smatramo da je i ovaj napad radikala, direktan rezultat, ne samo ignorisanja, nego i prećutne podrške od strane sadašnjih vlasti višegodišnjeg bahatog nasilničkog ponašanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kontinuiranog širenja njegovih profašističkih ideja, kao i negiranja ratnih zločina i genocida, presuđenih u međunarodnim sudovima. Takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu svim građanima i državi Srbiji, a naročito manjinskim zajednicama i njihovim odnosima sa većinskim narodom.

Dvije organizacije civilnog sektora iz Novog Pazara zahtjevaju od Skupštine Republike Srbije da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju i na taj način prekine kršenje Zakona o narodnim poslanicima koje je sama donijela.

“Samo tako će vladajuća većina pokazati da ne podržava Šešeljevu rušilačku politiku i ne stoji iza podrške ratnim zločinima i zločincima, promovisanja netolerancije prema drugačijima, ultranacionalističkih divljanja, anticivilizacijskog ponašanja. Zahtevamo od nadležnih organa, policije i sudstva, da hitno procesuira neposredne izvršioce i nalogodavce vandalskog napada na aktiviste nevladinih organizacija i da o tome obavesti javnost. Posebno negativno svetlo na ceo događaj baca i činjenica da se napad desio u zgradi beogradske opštine Stari Grad gde je organizovana promocija Šešeljeve knjige kojom negira genocid u Srebrenici. U tom smislu, od javnih vlasti na svim nivoima, zahtevamo sprečavanje korišćenja javnih prostora, finansiranih novcem svih građana, za promovisanje retrogradnih, štetnih i anticivilizacijskih ideja”, navodi se u saopćenju za javnost Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-Ina.

Podsjećamo, gradska opština Stari grad – za neke bastion demokratije – sinoć je bila poprište još jednog ekstremističkog divljanja ratnog zločinca i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga čelnika radikala Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari grad.

 

Izvor: Sandžačke