Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-In najoštrije osuđuju napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na aktiviste nevladinih organizacija u beogradskoj opštini
Stari grad.

Smatramo da je i ovaj napad radikala, direktan rezultat, ne samo ignorisanja, nego i prećutne podrške od strane sadašnjih vlasti višegodišnjeg bahatog nasilničkog ponašanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kontinuiranog širenja njegovih profašističkih ideja, kao i negiranja ratnih zločina i genocida, presuđenih u međunarodnim sudovima.

Takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu svim građanima i državi Srbiji, a naročito manjinskim zajednicama i njihovim odnosima sa većinskim narodom. Zahtjevamo od Skupštine Republike Srbije da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju i na taj način prekine kršenje Zakona o narodnim poslanicima koje je sama donijela.

Samo tako će vladajuća većina pokazati da ne podržava Šešeljevu rušilačku politiku i ne stoji iza podrške ratnim zločinima i zločincima, promovisanja netolerancije prem drugačijima, ultranacionalističkih divljanja, anticivilizacijskog ponašanja… Zahtjevamo od nadležnih organa, policije i sudstva, da hitno procesuira neposredne izvršioce i nalogodavce vandalskog napada na aktiviste nevladinih organizacija i da o tome obavijesti javnost.

Posebno negativno svjetlo na cio događaj baca i činjenica da se napad desio u zgradi beogradske opštine Stari Grad gdje je organizovana promocija Šešeljeve knjige kojom negira genocid u Srebrenici. U tom smislu, od javni vlasti na svim nivoima, zahtjevamo sprečavanje korišćenja javnih prostora, finansiranih novcem svih građana, za promovisanje retrogradnih, štetnih i anticivilizacijskih ideja.

Izvor: Sandžak danas