Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda pokrenuo je inicijativu za unapređenje zdravstvene zaštite socioranjivih kategorija stanovništva sa ciljem umanjenja posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Predsednica Odbora Semiha Kačar izjavila je za radio Sto plus da će inicijativom “Zaštitimo najugroženije građane Novog Pazara” biti obuhvaćene osobe sa invaliditetom, Romi i siromašni kako bi se mapirale posledice nakon epidemije.

Najavila je da će u narednom periodu biti organizovan niz tribina i realizovane aktivnosti sa ciljem unapređenjem njihove zdravstvene zaštite i ukazivanja na značaj imunizacije.

“Uradićemo preporuke za nadležne lokalne institucije kako bi se unapredio položaj socioranjivih grupa i kako bi im se pomoglo u njihovoj boljoj i efikasnijoj zaštiti, te kako bi se na vreme reagovalo kada su u pitanju epidemije”, rekla je Kačar.

Ona je dodala da će tokom projekta biti izrađen dokument kojim će biti obezbeđen bolji i efikasniji sistemski pristup u vreme pandemija i kriznih situacija prema marginalizovanim grupama.

Taj dokument, prema očekivanjima Kačar, trebalo bi tokom septembra da usvoji Skupština Novog Pazara.

Zagovaračka inicijativa “Zaštitimo najugroženije građane Novog Pazara” realizuje se u sklopu ACT projekta koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode Helvetas i Građanske inicijative. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je jedna od podržanih OGD u projektu.

Izvor: Radio Sto Plus

Leave a Reply