Novopazarske nevladine organizacije i mediji najoštrije osuđuju napad na građanskog aktivistu Irfana Ugljanina.

Ovaj nasilnički čin, imao političku pozadinu ili ne, govori o tome da se na ulicama Novog Pazara više niko ne može osećati sigurno i, svojom suštinom, vraća nas u vreme ovdašnjih „stranačkih strasti“ kad je ma kakva razlika u mišljenju i uverenju bila dovoljan razlog za upotrebu svakog oblika nasilja, čak i sa smrtnim ishodom.

Novopazarske nevladine organizacije i mediji apeluju na sve građane i političke partije, da se za vreme predizborne kampanje (koja je već uveliko počela) ponašaju dostojanstveno i korektno jedni prema drugima. Političke stranke su dužne da iz svojih rečnika izbace sve ono što bi moglo da doprinese širenju netolerancije, mržnje i nasilja.

U višestranačkom sistemu je normalno da se predstavnici stranaka politički ne slažu, da se konfrontiraju svojim programima i da obećavaju šta će uraditi ako dođu na vlast. U predizbornoj kampanji, naročito ako ona postane sastavni deo naše svakodnevice, nije redak slučaj i da se govore stvari koje nisu uvek u skladu sa istinom. Međutim, to ne znači da je dozvoljeno vređanje dostojanstva ličnosti, psovanje, upotreba krajnje nekorektnih i neprihvatljivih reči, a naročito nasilja. Kultura političke borbe podrazumeva takmičenje stranačkih programa, pridobijanje sledbenika i birača razložnim iznošenjem činjenica i fakata i postupanje u skladu sa demokratskim vrednostima, načelima i procedurama.

Novopazarske nevladine organizacije i mediji pozdravljaju blagovremenu reakciju policije i tužilaštva i očekuju da će javnost u svemu biti blagovremeno obaveštena o svim postupcima i preduzetim merama u ovom slučaju.

Novopazarske nevladine organizacije i mediji traže da građani žive, slobodno i u miru i da Novi Pazar treba da bude oaza mira, a ne neuralgična tačka.

 

Sandžački odbor za zaštitu  ljudskih prava i sloboda

KC DamaD

Urban-In

Akademska inicijativa “Forum 10”

Nikola Kočović, novinar

Slađana Novosel, novinarka “Danasa”

Portal A1

Snews

Radio 100 plus

Free Media

Edib Honić, novinar