Povodom laži i pretnji koje su, posredstvom društvene mreže fejsbuk, upućene Almi Junis, predsednici Udruženja samohranih roditelja ijednoroditeljskih porodicaZajedno“, organizacije civilnog društva i mediji izNovog Pazara upućuju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Najoštrije osuđujemo širenje bezočnih laži, otvoreni govor mržnje, kao ipretnje upućene Almi Junis, dugogodišnjoj građanskoj aktivistikinji ipredsednici Udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodicaZajednoiz Novog Pazara, koje su objavljene na fejsbuk-stranici„Pesterpress.com“.

Autor objavljenog teksta iznosi niz neistina i laži etiketirajući koleginicuJunis kao organizatorku prostitucije, koja stiče bogatstvo i novaciskorišćavajući samohrane majke i žene.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa, pre svih, od tužilaštva ipolicije, da odmah i bez odlaganja identifikuju, pronađu i procesuirajupočinioca niza teških krivičnih dela, kao i da obezbede odgovarajuću zaštitukoleginici Almi Junis.

Upozoravamo nadležne državne organe da ovaj slučaj ne sme da ostanenerešen i da počinilac ne sme da prođe nekažnjeno za ogromnu štetu koju je većnapravio, pre svih, koleginici Almi Junis, ali i celokupnom civilnom sektoru, kao i široj javnosti.

Napominjemo da je organizacijaZajedno“, čija je predsednica Alma Junis, u lokalnoj zajednici i šire, prepoznatljiva upravo po pružanju psiho-socijalne, pravne i ekonomske pomoći i podrške ženama.

Na kraju, pozivamo sve korisnike/ce fejsbuka da stranicu“Pesterpress.com” prijave kompaniji Fejsbuk, zbog širenja govora mržnje, nacionalne netrpeljivosti i laži.

U Novom Pazaru,
28. septembra 2020.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
Kulturni centar “Damad”
Urban-In
Akademska inicijativa “Forum 10”
OCD MONITOR
NVO Reper
Amela Bajrović, FreeMedia
Nikola Kočović, novinar
Katarina Radović, novinarka
Portal A1
Radio sto plus
Slađana Novosel, novinarka “Danasa”
Lokal medija plan
SNEWS
Eldin Ćorović, novinar