U svetlu nedavnih događaja i tenzija na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, mi, predstavnici organizacija civilnog društva (OCD) iz Novog Pazara, osećamo potrebu da javno izrazimo svoju zabrinutost i pozivamo na hitno delovanje.
Poslednje informacije ukazuju na produbljivanje krize između uprave univerziteta i sindikata nastavnog osoblja, što negativno utiče na akademsko okruženje i dobrobit naših studenata. Izražavamo duboku zabrinutost zbog izveštaja o lošim upravljačkim praksama, uključujući navode o nezakonitim merama i opstrukciji akademskog i administrativnog rada, koje bi mogle ugroziti kvalitet obrazovanja i akreditaciju studijskih programa.
Kao predstavnici civilnog društva, čvrsto verujemo u značaj dijaloga, transparentnosti i poštovanja akademskih i ljudskih prava. Pozivamo sve strane da preduzmu korake ka deeskalaciji trenutne situacije i uspostavljanju konstruktivnog dijaloga, sa ciljem pronalaženja održivih rešenja koja će štititi interese i prava studenata, kao i akademskog osoblja.
Pozivamo relevantne institucije i nadležne organe da se aktivno uključe u rešavanje ovog pitanja, obezbede poštovanje zakona i standarda visokog obrazovanja, i osiguraju pravedno i transparentno upravljanje Univerzitetom.
Takođe, ističemo važnost akademske slobode kao temelja demokratskog društva i pozivamo sve uključene da deluju u duhu poštovanja, tolerancije i razumevanja, vodeći računa o najboljem interesu naše akademske zajednice i društva u celini.
Organizacije civilnog društva Novog Pazara su spremne da pruže podršku u procesu dijaloga i pronalaženja rešenja, s ciljem zaštite i unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja u našem gradu.
Zajedno, možemo i moramo raditi na očuvanju integriteta i ugleda Državnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i na osiguravanju prosperitetne budućnosti za naše studente.

Potpisnici:
Sandžački odbor za ljudska prava i slobode, Udruženje Svetionik, Takt.info, UrbanIn, Forum 10, Udruženje Monitor, Fondacija Front, Momentum, NVO Menjamo Novi Pazar, Fokred.

Novi Pazar, 04.03.2024.