Celokupna lokalna zajednica, od Gradske uprave, javnih ustanova, nevladinih organizacija i medija, treba da se angažuju na unapređenju položaja socioranjivih grupa, u koje spadaju Romi, osobe sa invaliditetom i socijalno ugroženi građani, ocenila je danas predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar.

Ona je na tribini “Ko brine o najugroženijim građanima?” predstavila rezultate Istraživanja stanja i potreba marginalizovanih grupa u pandemijskim uslovima na teritoriji grada Novog Pazara, koji je rađen u maju i junu ove godine, rekla da je on urađen u cilju kvalitenijeg socijalnog i zdravstvenog života ove grupe stanovništva.

“Ovo je dobra prilika da se pripremimo za neke eventualne slične neprilike koje nas mogu zadesiti, poput pandemije korona virusa, koju smo nespremno dočekali. Upoznajući se sa realnim stanjem na terenu možemo preduzeti efikasnije mere i preventivnu zaštitu da se ovi ljudima pomogne“, rekla je Kačarova.

Ona je dodala da su ranije predali preporuke lokalnoj samoupravi, koje su urađene na osnovu razgovora sa predstavnicima različitih ustanova i ugroženih grupa.

“Dobili smo načelnu podršku od čelnika vlasti i obećanje da će se uskoro pristupiti izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja socioranjivih grupa stanovništva.Na taj način će biti stvoren strateški okvir za institucionalno postupanje prema njima i otklanjanje kovid posledica”, rekla je Kačarova.

Član Gradskog veća Fevzija Murić rekao je da su sve preporuke prihvatljive, te da je dobar deo njih kroz rad različitih službi već i primenjivan.

“Nastavićemo dalju saradnju i sa svima koji su učestvovali u izradi ovog Istraživanja i preporuka, formirati Radnu grupu i pristupiti izradi tog Lokalnog akcionog plana. Na osnovu njega onda možemo da previdimo srednjoročni budžetski plan za Centar za socijalni rad, preko kojeg se pomaže najugroženijih“, rekao je Murić.

Na tribini su govorili i predstavnici Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje i Centra za socijalni rad.

Tribina je organizovana u okviru zagovaračke inicijative Zaštitimo najugroženije građane Novog Pazara, u vezi sa ublažavanjem posledica pandemije COVID-19, u okviru ACT Projekta, koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovode HELVETAS Swiss Intercooperation i Udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje Građanske inicijative, a Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda je jedna od podržanih OGD.

 

Izvor: Freemedia