U ovom teškom trenutku za naš grad, novopazarske organizacije civilnog društva i mediji apeluju na one koji mogu, treba i moraju da učine sve da trenutna situacija sa pandemijom covida 19 što brže, lakše i sa što manje žrtava bude prevaziđena.
               Apelujemo na nadležne državne organe, institucije i službe da hitno preduzmu i sprovedu sve mere za zaštitu zdravlja građana i građanki Novog Pazara, da obezbede sva neophodna medicinska sredstva i ljude potrebne zdravstvenim ustanovama u našem gradu. Takođe, pozivamo ih da istinito, jasno i blagovremeno informišu javnost o svemu što je i može biti od značaja za suzbijanje zla koje nas je zadesilo, a sve u cilju sprečavanja širenja dezinformacija i panike.
             Apelujemo na predstavnike/ce političkih partija da sva svoja politička, ideološka i druga neslaganja i konfrontacije sklone na stranu, a da zajedničkim snagama i svojim uticajem na nadležne organe i institucije učine sve da pobedimo u ovoj najtežoj bici u bližoj istoriji grada. Takođe, pozivamo ih da se javno obrate svojim članovima/cama, simpatizerima/kama i podržavaocima/teljkama porukama koje će uticati na smanjenje političkih i drugih podela koje sada dodatno i sa nesagledivim posledicama mogu da štete svim građanima/kama.
              Na kraju, ali ne i najmanje važno, apelujemo na političke subjekte, organizacije, akademsku zajednicu, kao i na sve građane/ke da pruže punu podršku lekarima/kama i drugom medicinskom osoblju koji u nemogućim uslovima rizikuju svoje zdravlje i živote lečeći zaražene i obolele od ove opake bolesti.

Novi Pazar, 28. juna 2020.

 

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda

KC “Damad”
Urban-In
Akademska inicijativa “Forum 10”
NVO “Reper”
Slađana Novosel, novinarka “Danasa”
Portal A1
Snews
Radio 100 plus
Katarina Radović, novinarka
Eldin Ćorović, novinar
FreeMedia