S ponosom predstavljamo objavljene rezultate našeg istraživanja u okviru projekta „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru i okolini“, sa posebnim fokusom na izazove s kojima se suočavaju Palestinci. Ovo istraživanje deo je šire regionalne inicijative „Uključivanje stranaca u društvene tokove na Zapadnom Balkanu – pristup socijalnim i ekonomskim pravima“ (FOSTER), koju sprovodi Beogradski centar za ljudska prava uz podršku Evropske komisije.

U okviru ovog projekta, sproveli smo detaljnu analizu koja je obuhvatila potrebe, prepreke i svakodnevne izazove s kojima se suočavaju ugroženi stranci u Novom Pazaru. Kroz istraživanje smo identifikovali ključne probleme poput nedostatka pristupa osnovnim socijalnim uslugama, jezičkih barijera i teškoća u integraciji u lokalnu zajednicu. Ovi faktori dodatno otežavaju njihov život u gradu, što je razlog zbog kog smo formulisali konkretne preporuke koje mogu poboljšati njihov položaj.

Naš izveštaj donosi:

  • Dubinsku analizu potreba ugroženih stranaca u Novom Pazaru, sa posebnim akcentom na njihove svakodnevne izazove.
  • Preporuke za nadležne institucije, organizacije i pojedince u cilju unapređenja pristupa socijalnim i ekonomskim pravima.
  • Predloge za poboljšanje lokalnih politika i inicijativa koje će doprineti boljoj integraciji stranaca u društvene tokove.

Ove preporuke usmerene su na stvaranje inkluzivnijeg društvenog okruženja, koje će omogućiti strancima ne samo da ostvare svoja prava, već i da se aktivno uključe u zajednicu.

Kompletan izveštaj i preporuke možete preuzeti u nastavku:

  1. Analiza položaja ugroženih stranaca u Novom Pazaru:

 

 

2. Preporuke za unapređenje položaja ugroženih stranaca u Novom Pazaru:

 

 

Projekat „Položaj ugroženih stranaca u Novom Pazaru i okolini“ deo je regionalne inicijative „Uključivanje stranaca u društvene tokove na Zapadnom Balkanu – pristup socijalnim i ekonomskim pravima“ (FOSTER). Sprovodi ga Beogradski centar za ljudska prava uz finansijsku podršku Evropske komisije.

Pozivamo sve zainteresovane da preuzmu izveštaj i preporuke, a ukoliko želite da dodatno pomognete ili imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte.

Leave a Reply