Obaveštavamo javnost da smo predali Gradskom veću Novi Pazar zvanične preporuke za unapređenje socijalnih usluga u našem gradu. Ove preporuke rezultat su sveobuhvatnog osmomesečnog istraživanja i analize trenutnih izazova sa kojima se građani suočavaju kada je reč o pristupu socijalnim uslugama. Njihova primena može doneti značajne promene i poboljšati kvalitet života, naročito ranjivim kategorijama stanovništva, kao što su stariji građani, osobe sa invaliditetom i socijalno ugroženi.

Istraživanje je realizovano u saradnji između Sandžačkog odbora za ljudska prava, Udruženja Reakt i organizacije Svetionik, kroz projekat „Izrada preporuka i mapiranje potreba socijalne zaštite u Novom Pazaru“. Tokom istraživanja, analizirali smo trenutne usluge, identifikovali ključne probleme i potrebe korisnika, te predložili konkretne korake za unapređenje. Neki od predloženih koraka uključuju poboljšanje dostupnosti socijalnih usluga za marginalizovane grupe, obezbeđivanje veće stručne podrške u centrima za socijalni rad, kao i osnaživanje saradnje između lokalnih institucija i civilnog društva.

Značaj predaje ovih preporuka ogleda se u tome što one predstavljaju temelj za stvaranje inkluzivnijeg sistema socijalne zaštite, koji je prilagođen realnim potrebama građana. Njihova formalna usvajanja od strane lokalne vlasti može doneti dugoročne koristi, jer će omogućiti lakši pristup korisnicima kojima je pomoć najpotrebnija, unaprediti kapacitete lokalnih službi i povećati kvalitet pruženih usluga.

Predaja ovih preporuka važan je korak u cilju sistemske promene koja će osigurati da socijalna zaštita u Novom Pazaru postane pristupačnija i efikasnija. Time se direktno doprinosi poboljšanju uslova života i socijalnoj inkluziji najugroženijih članova naše zajednice.

Projekat je realizovan u okviru inicijative EU Resurs centra u Srbiji, pod okriljem Beogradske otvorene škole (BOŠ) i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Nadamo se da će ove preporuke poslužiti kao osnova za buduće odluke koje će doneti vidljive promene i omogućiti bolje uslove za sve građane Novog Pazara.

 

       

Leave a Reply