Vesti

Saopštenje za javnost

By September 9, 2013No Comments

Nedavno kamenovanje autobusa Niš expresa kao i najnoviji incident sa paljenjem državne zastave u Osnovnoj školi Desanka Maksimović pokazatelj su uznemirujućih tendencija koje se naziru u ovom gradu. Zamajavanje javnosti da je reč o pukim maloletničkim prestupima, bez dubljeg zadiranja u koren problema, više niko dobronameran ne može shvatiti ozbiljno. Sandžački odbor je redovno tokom svojih aktivnosti alarmirao javnost zbog eventualnih posljedicakoje može izazvati zapaljiva nacionalistička retorika.

Bez obzira iz kojih struktura ona dolazila, koliko opravdana bila i na koji način se manifestovala, permanentno insistiranje na podeljenosti, antagonizmu i netrpeljivosti, uvek dovodi i do situacija koje niko ne može ukalkulisati u dobitak.

Tražiti uvijek krivca u drugom, bez objektivnog sagledavanja sopstvenih potencijala, osobina je narcisoidnog provincijalnog duha. Da li u ovom gradu postoje strukture i pojedinci kojima mir i napredak i progres ovog grada i ovogregiona predstavljaju zagonetku? Da li Novi Pazar treba biti otvoren grad kakav je vekovima bio, ili će Novi Pazar postati zatvorena palanka, dovoljna samo sebi i ideji o sopstvenoj posebnosti.

Sandžački odbor zahteva od svih nadležnih organa i institucija u ovom gradu da ovim problemima priđu s punom odgovornošću, da se ne takmiče u prebacivanju krivice s jednog na drugog, i da konačno se počne s vađenjem ovog prostora iz dubina crnih hronika. Novom Pazaru i njegovim građanima tu nije mesto.

Novi Pazar, 19.08.2010

Predsednica Sandžačkog odbora
Semiha Kačar