Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar najavila je otvaranje prve Socijalne zadruge u ovom delu Srbije, u okviru projekta „Jačanje učešća žena i marginalizovanih grupa u kreiranju lokalnih politika u multietničkim sredinama“,koji je realizovao Sandžački odbor a koji je podržala Delegacija EU u Srbiji.

„Na ovaj način posao će obezbediti deset žena iz  dugotrajno nezapošljivih kategorija, među kojima su  samohrane majke, one starije dobi i žrtve porodičnog nasilja, žene bez kvalifikacije i lošeg imovnog stanja. Međutim, mi se nadamo da će se vremenom stvoriti mogućnosti za upošljavanje još većeg broja žena i da će ova ideja biti održiva“, kazala je ona predstavljajući rezultate projekta.

Ona je objasnila da su zahvaljujući Turskoj razvojnoj agenciji TIKA obezbeđeni razboji i repromaterijal, a da je na inicijativu Sandžačkog odbora obezbeđen i otkup prvih proizvoda.

„Ekonomski menadžment vodiće ekspert za tu oblast, Bisera Šećeragić. Tako su se složile sve kockice, pa sa sigurnošću očekujemo uspeh i dobre rezultate“, ističe predsednica Sandžačkog odbora.

Socijalna zanatska zadruga „Ćilim“ nalaziće se u Požegi, a biće otvorena kroz desetak dana. Žene koje su okupljene baviće se starim zanatim i izradi proizvoda domaće radinosti, i tako sebi obezbediti sredstva za život.

„Danas je socijalno udruživanje i bavljenje takvom vrstom preduzetništva veoma važno. U njegovo pospešivanje i organizovanje trebalo bi da se uključe i lokalne samouprave“, ocenila je Kačareva.

Sandžački odbor je pored inicijative, omogućio logističku podršku i pružio pomoć pri osnivanju i registraciji prve socijalne zadruge na ovim prostorima.

Reč je o samo jednoj od mnogobrojnih aktivnosti koje su realizovane  u okviru projekta „Jačanje učešća žena i marginalizovanih grupa u kreiranju lokalnih politika u multietničkim sredinama“, koji je podržala Delegacija EU u Srbiji.

Tokom proteklih meseci  organizovano je više skupova. Između ostalog, organizovan je trening „Pokretanje biznisa bez početničkog kapitala“ koji je okupio oko 40 žena iz svih sandžačkih opština, kao i okrugli sto o mogućnostima i merama  podrške ženskom preduzetništvu. U okviru ovog projekta realizovano je i više televizijskih emsija, urađena je Socijalna karta nezaposlenih žena i socijalno ranjivih grupa, kao i analiza, ali i nacrt mera podrške ženskom preduzetništvu.

U Sandžačkom odboru ističu da su zadovoljni ostvarenim ciljevima i rezultatima realizovanog projekta.